Malta

där solen alltid skiner

Om Malta


På Malta har du alltid nära till havet, stränder, restauranger, pittoreska byar och underbara naturupplevelser. Endast 3,5 timmes flygresa skiljer Sverige och Malta. Ett flertal flygbolag (SAS, Norwegian, Ryanair) flyger med direktflyg till Malta flera gånger i veckan.

Republiken Malta är ett litet örike, strategiskt beläget mitt i Medelhavet. Malta räknas som Europas sydligaste land och närmaste grannen är den italienska ön Sicilien, drygt nio mil norrut.

Landet består av öarna Malta, Gozo och Comino samt några obebodda småöar. Vattnet runt Malta är ett av de renaste och klaraste i hela Medelhavet och havet har en vacker turkos färg. Malta är 3,7 mil långt och 1,7 mil brett.

Ett behagligt klimat, låga levnadskostnader och avsevärda skattefördelar gör Malta till ett bra val av destination om man vill flytta utomlands.

Malta erbjuder sol, värme och hav, infrastrukturen är välutvecklad och de brittiska influenserna är tydliga framförallt i språket då alla pratar engelska som dessutom är det officiella språket. Kombinerat med en mycket gästvänlig befolkning, en gedigen historia, vacker natur och god mat kan det knappast bli bättre.

Malta har över 320 soldagar om året. Klimatet är behagligt året runt. På sommaren kan temperaturen nå upp till 35 grader men det finns alltid en behaglig bris. Vintern på Malta är kort och påminner om vår svenska sommar dvs. sol och 17–26 grader.

Beträffande naturen så är den mycket varierande. Norra Malta erbjuder storslagen natur med grönska och vandringsleder, vingårdar och terrasserade odlingar. I området finns även ett flertal underbara sandstränder och på västkusten vid havet ligger Maltas högsta punkt Dingli Cliffs med sina magnifika lodrätta klippor.

Huvudstaden heter Valletta och har sitt ursprung från mitten av 1500 talet.
I närheten av huvudstaden Valletta ligger de populära områdena Sliema och St. Julians. Här finns det ett stort urval av lägenheter, penthousesoch hus till försäljning och för uthyrning. Det är även i dessa områden som utbudet av butiker, restauranger och är störst samt där de flesta bor och jobbar. Under de senaste 15 åren har många moderna bostadsområden byggts såsom Portomaso, Tigne Point och Fort Cambridge. Malta består även av många historiska byar såsom Naxxar, Gharghur och Mostamfl. I dessa områden kan du hitta ett underbart ”house ofcharacter” som är 400 år gammalt eller ett fint Towhouse som är 200 år gammalt.

Att göra på Malta

Malta har en 7000 årig historia både med tempel, kyrkor och riddarfort.Runt Valletta löper en imponerande ringmur med historiska anor. I Valletta finns även ett flertal butiker och restauranger. Missa inte att besöka Malta Experience inne i Valletta och ta del av Maltas historia. På Malta ligger även det underjordiska templet Hal SaflieniHypogeum, som anses vara ett av världens bäst bevarade byggnadsverk från förhistorisk tid.

Vill man vidga vyerna lite ytterligare så ta gärna ”hop on/hop off” bussarna för att upptäcka Malta. I söder är fiskebyn Marsascalasom är trevligt att besöka och i norr ligger de finaste sandstränderna.

I mitten av landet ligger den historiska staden Mdina som har sitt ursprung från 800 -talet. Staden är högt belägen och består av en pampig ringmur, små smala gränder med fantastisk utsikt över Malta och landskapen.

Havet runt Malta är det renaste vattnet i medelhavet vilket gör att dykning och andra vattensporter är mycket populärt. Ett annat populärt resmål är Comino, -Maltas minsta systerö där magiska BlueLagoon ligger.

Ett besök på ön Gozo är även det ett populärt resmål. Hit kommer du med färjan från norra Malta, en resa som tar ca 20 minuter. Ön är ca 16 km lång och ungefär 8 km bred samt har en egen huvudstaden som heter Victoria (Rabat). På Gozo är tempot lugnare, naturen mera orörd och stor del av Gozo består av odlingar och lantbruksmark. Här finns även många fina stränder och historiska byar. Övrigt på Gozo ligger även ett av Europas äldsta tempel. Tempelområdet byggdes omkring år 3600 f.Kr och de är därmed äldre än pyramiderna i Egypten och Stonehenge i England.

Att jobba på Malta är populärt och många utländska företag finns på Malta. Medicinteknik och Farmaceutisk industri är de snabbaste växande sektorerna i landet tillsammans med Finans och IT-sektorn.

Shopping, restauranger och nöjen finns det gott om i de populära områden Sliema och St Julians. Att ta sig mellan Sliema och St Julians gör du lättast via den fina strandpromenaden som löper utmed hela kusten. Om du önskar ta dig från Sliematill Valletta gör du det lättast med båt en resa som tar 5-10 minuter. Båten går enligt turlista hela dagen. Med buss tar dig smidigt mellan de olika orterna på Malta från norr till söder.